Travel Journal

laatste deel Nepal

(Saturday 8 May 2010) by fietsendeknarren
We gaan met de taxi naar Nagarkot. Dat is hoog in de bergen, dus niet te fietsen,
roofvogels in de bergen bij Nagarkot
roofvogels in de bergen bij Nagarkot
het is een behoorlijke klim. Ik ben heel blij, dat ik niet in de bus zit, want de weg is erg smal. In Nepal rijden de bussen als gekken en er gebeuren dan ook veel ongelukken. De uitzichten zijn prachtig en ons hotel ligt op de top van de berg. We zakken nog even lopend af naar het dorp, het is behoorlijk steil, dus terug lopend is het klimmen geblazen. Bij zonsopgang zien we een stukje Himalaya dat is echt geluk hebben. Want in deze tijd van het jaar komt de wind uit India en hangt er een dikke smoglaag over de Kathmandu vallei, tot op 2000 meter hoogte. Maar als de zon opkomt beschijnt hij precies de hoogste toppen. Als we weer terug zijn in Bhaktapur zit het hotel vol Nederlanders, Nepal wordt door heel wat landgenoten bezocht. De jongeren maken meestal een van de prachtige trekkings, die varieren in tijd van 2 dagen tot 3 weken. Als je naar het basis kamp van de Everest wilt bv. ben je wel even onderweg. Ik zou het wel weten als ik jong was. We gaan verder naar Boudha. Daar staat een van de grootste en meest significante monumenten van de buddhisten in de wereld. De diameter van de dome is 36 meter, de totale hoogte van de stupa is 43 meter en het fundament is 10000 m2.
stupa bij avond
stupa bij avond
Het is een heel belangrijke plaats voor pelgrims. In vroegere tijden, toen de handelsroutes naar centraal en west Nepal nog volop open waren, zochten pelgrims en handelsreizigers hun zegen bij de stupa voor een veilige reis over de Himalaya. En terug werden er dankbetuigingen geuit, omdat de reis veilig was verlopen.
stupa in Bouddha
stupa in Bouddha
Je ziet er heel veel Tibetanen. Dat zijn meest vluchtelingen, die in de zestiger jaren zijn gevlucht naar Bouddha voor de Chinezen. Ze dragen totaal andere kleding en hun uiterlijk is ook anders.
IMG_4846.jpg
Ze hebben een breder gezicht. En het barst er van de monnikken, er zijn nl. veel monasteries.
klooster in Bouddha
klooster in Bouddha
Je ziet er jochies rondrennen vanaf een jaar of acht in monnikkenkledij.
monnikjes
monnikjes
Maar waar we eigenlijk voor gingen was Beate. Dit is een vrouw die we hebben ontmoet in de trein naar Milaan. We raakten aan de praat en toen we vertelden dat we naar Nepal wilden fietsen kregen we een kaartje van haar met het adres van haar restaurant. Als we voor haar neus staan moet ze even goed kijken, maar toen ze ons herkende reageerde ze zo ongelofelijk enthousiast. Ze omhelsde ons en we moesten natuurlijk gelijk blijven eten. Ze heeft twee kinderen en drie kleinkinderen in Duitsland. Bij het vele reizen voor haar werk is ze in Nepal terecht gekomen en op slag verliefd geworden op het land en is gebleven. Ze heeft nog 3 Nepalese kinderen geadopteerd en dat allemaal in haar eentje. Ze is inmiddels 64 jaar. Wij zijn uitgenodigd in haar huis, een prachtig huis in de bergen, heerlijk rustig en een heel mooi uitzicht over Kathmandu.
huis Beate
huis Beate
Ondanks alle zaken die niet goed zijn in dit land kan ik me voorstellen dat mensen hier willen wonen. Het heeft ongelofelijk veel natuurschoon en is een van de landen die op biologisch gebied veel te bieden heeft. Dat komt door de unieke geografische liging. De hoogteverschillen zijn bijzonder groot, van 60 meter boven zeeniveau tot 8848 meter van de Mount Everest. En dat allemaal binnen een afstand van 150 kilometer. Daardoor zijn de klimaten ook zeer uitzonderlijk, van sub tropisch tot arctisch. De mensen zijn zeer vriendelijk en het is lang niet zo ranzig als India. Er zijn veel prachtige tempels te zien op zeer bijzondere pleinen. Mooie oude houten huizen in Kathmandu en vele gezellige winkelstraatjes met heerlijke restaurantjes. Het is een land waar alle soorten alcohol te verkrijgen zijn. Er wordt dan ook stevig gedronken,dat kan knap gevaarlijk zijn, zeker in het verkeer want je koopt hier gewoon je rijbewijs. Toch gebeuren er weinig ernstige ongelukken (bussen uitgezonderd). De wegen zijn te slecht om hard te rijden en in de stad is het te chaotisch.
rondjes lopen langs de stupa
rondjes lopen langs de stupa
Last van spookrijders heb je hier niet zo en iedereen houdt zich vrij aardig aan de verkeersregels. Er zijn veel verschillende volken met hun eigen taal en uiterlijke kenmerken, vooral de bergmensen zien er totaal anders uit. Hoe hoger in de bergen hoe meer er gedronken wordt, waarschijnlijk wegens de kou en eenzaamheid. De meeste mensen zijn buddhist en net als bij de hindus zijn er veel rituelen. Waar er bij het Hinduisme zeer veel goden zijn, is er bij het buddhisme alleen de leermeester Buddha.
tempel in Bouddha
tempel in Bouddha
Voor mij zijn sommige rituelen onbegrijpelijk bv. het luiden van de bel dag en nacht, om tempels lopen en daarbij aan rollen draaien. Wel heb ik begrepen, dat ze zelf de achter liggende gedachte ook vaak niet weten. Ze doen het zo, omdat het altijd zo gedaan is, generaties lang. Net als de gearangeerde huwelijken en het kaste systeem. Het kaste ststeem is eigenlijk verboden, maar daar heeft men geen boodschap aan, 80 % van de huwelijken is nog steeds gearangeerd. Wel zijn de vrouwen hier veel moderner gekleed dan in India. Je ziet hier ook vrouwen werken en dan niet in de zware beroepen, maar bv. gewoon als kamermeisje of receptioniste. Vrouwen worden hier mijns inziens meer gerespecteerd dan in India. Daar ben je niet meer als een aanhangsel van je echtgenoot en wordt je als zodanig behandeld. We hebben in 10 maanden door 10 landen gereist en hebben er dik 7000 kilometer van gefietst. Als knar moet je af en toe de bus nemen, omdat het anders te zwaar wordt. We hadden ons zo goed mogelijk voorbereid, maar eigenlijk weet je niet precies wat je allemaal te wachten staat. Natuurlijk doen er zich allerlei problemen voor ( bv. ziek zijn, tentstokken die breken,nagels die afscheuren, fietsonderdelen die gepikt worden) maar altijd was er een oplossing en nooit hebben we daarbij het plezier in het reizen verloren. We hebben prachtige mensen ontmoet veel mooie dingen gezien en meegemaakt. En hebben daarbij de afgelopen maanden in een totaal andere wereld geleefd. Onze kijk op het leven in Nederland is daardoor wel enigzins veranderd. We hebben gezien en ervaren, dat je met weinig toch een heel waardevol leven kunt hebben. Nu zijn we aan het afkicken van de afgelopen reis en binnenkort duiken we in de voorbereidingen voor het vervolg van onze reis. Dus zijn we even uit de ether, maar blijf gewoon reageren, wordt vervolgd.

  • Even weer een reactie by Ingrid
  • Hoi by Ivon
  • Afronding deel 1 by Janine
  • Hi vanuit dowunder by Frans Lems


Home | Features | Sign Up | Contact | Privacy Policy | Terms & Conditions | © 2006 - 2018 TravelJournal.net
Note: Javascript is not active